Catálogo del Patrimonio Musical

Antoni Llerda Juan (músico)

CRETAS / QUERETES (Matarraña / Matarranya)

Músicos e intérpretes.. 1961-2005


Antoni Llerda Juan (Tortosa 1961-Queretes 2005) va començar a estudiar música el 1975, en constituir-se a la seua vila una rondalla formada per jóvens, primer en les monges de Vall-de-roures i mossèn León de la Vall i, més tard, amb Pascual Buendía a Queretes. El capellà de la vila, Manolo Liarte, va ser qui va promoure en els jóvens queretans l’aprenentatge de la música quan es va formar el tele-club local. Toni Llerda de seguida va interessar-se pel llaüt. Amb la rondalla el repertori era molt variat: jotes, pasdobles, havaneres i peces de concert com los ‘Sitios de Zaragoza’. Del 1976 al 1979 van formar un nou grup musical amb llaüt i guitarres en jóvens de la vila que feien breus actuacions en els entreactes del grup de teatre local. El lloc d’assaig era la penya La Barraca que més tard es convertiria en l’únic bar musical que ofereix música en viu al Matarranya. El 1979 la rondalla creix i incorpora el grup de danses. A final de la dècada dels 70 comença a escriure les primeres jotes en català, alguna interpretada per la mateixa rondalla de la que formava part molt activa. Estes composicions van ser publicades pel propi autor del 1983 en diferents revistes. El 1985 forma part de la xaranga Armonia de Queretes, ara tocant en saxo i en el repertori dos peces dedicades a la seua vila: ‘Diana de Queretes’ i ‘Jota de Queretes’. Les actuacions de l’agrupació musical seran constants a la vila, a la comarca i fora del Matarranya, acompanyant els actes festius de les poblacions: cercaviles, balls del plaça, bous, gegants i capgrossos, processons... Toni Llerda serà el director de la rondalla i del grup de danses des del 1987. Més tard serà present a la fundació de l’Associació Musical Francisco Turull a Queretes que tindrà lloc el 1992 i que coordinarà la xaranga Armonia, la Coral i la Banda de Música. El nostre personatge també formarà part de la Banda que farà la primera actuació el 2001 tocant el saxo. L’Associació de les Corals del Matarranya i l’Ajuntament de Queretes, ara ja presidit per Toni Llerda, organitzaran a la vila la II Trobada de Corals del Matarranya el 2002. La del 2005 celebrada a la Freixneda, la presidenta de l’Associació Margarita Celma, el recordarà per haver recolzat la coral del seu poble i totes les corals de la comarca. Participarà ben activament entre el 1989 i 1994 en la recopilació de textos de literatura popular catalana per al treball col•lectiu del Molinar publicat el 1996, la major part dels materials de Queretes són aportacions seues. Des del càrrec de regidor des del 1981 i, posteriorment, d’alcalde des del 1999 fins que va morir va impulsar la cultura musical de la població.


Más información:

Texto en castellano (reg. 253).


Bibliografía y fuentes documentales:

- Camps, J. Ll. i Sancho, C., Toni Llerda, terra i llengua. Biografia, fets i escrits d’Antoni Llerda Juan, col•lecció Lo Trull, 17, Associació Cultural del Matarranya, Calaceit, 2006.


Autoría:

- TEXTO: Carles Sancho Meix (2015). - Imatge de la portada del seu llibre que correspon a una il•lustració de Jorge Pérez Lorenzo i fotografies ce Juan Luis Llerda i Carles Sancho. - YouTube: Jota de Queretes interpretada per la xaranga Armonia a la festivitat de l’ermita de la Misericòrdia de Queretes. Penjat per Camilo Piera Aliaga.


Volver al inicio del catálogo

© 2012 Fundación Quílez Llisterri. Fomento de Arte y Cultura en el Bajo Aragón.
© 2012 Textos y fotografías, sus autores.

ACCESIBILIDAD: WAI A | W3C HTML 4.1 | W3C CSS